Mensen houden van zingen. Of ze nu een deuntje kunnen dragen of niet, mensen lijken te begrijpen dat er iets positiefs - iets gezonds - zit in het verheffen van hun stem in een lied.
Er is zelfs solide wetenschappelijk bewijs om te bewijzen dat zingen in feite goed is voor je lichaam en je geest.
Zingen lijkt een stressverlichter te zijn. Een studie uit 2017 mat de hoeveelheid cortisol, het stresshormoon, in het speeksel van deelnemers voor en na het zingen.
Onderzoekers in dat onderzoek ontdekten dat de hoeveelheid cortisol lager was na het zingen, een indicatie dat mensen zich meer ontspannen voelden nadat ze een deuntje hadden gespeeld.
Ze ontdekten ook dat zingen het stressniveau verlaagt, of de deelnemers nu in een groep of alleen zongen.
Er is echter een klein addertje onder het gras: cortisol daalt alleen als je zingt op een plek waar je niet angstig wordt. Een vergelijkbaar onderzoek uit 2015 testte de cortisolspiegels in het speeksel na een zangoptreden en ontdekte dat de cortisolspiegels in dit scenario omhoog gingen.
Verbetert de longfunctie
Omdat zingen diepe ademhaling en het gecontroleerde gebruik van spieren in het ademhalingssysteem inhoudt, kan het gunstig zijn voor bepaalde long- en ademhalingsaandoeningen.
Studies hebben aangetoond dat de ademhalingstechnieken die bij zingen worden gebruikt, voordelen kunnen bieden voor mensen met de volgende aandoeningen:
Hoewel zingen geen van deze aandoeningen behandelt of geneest, kunt u er baat bij hebben om uw ademhalingsspieren sterker te maken.
Zingen verhoogt ook de hoeveelheid zuurstof in je bloed, blijkt uit onderzoek. Naast de pulmonale voordelen ervaren zangers ook een verbeterde stemming en een groter gevoel van sociale verbondenheid.
Ontwikkelt de taalvaardigheid
Zingen kan ook de klanken in elk woord verlengen, waardoor het gemakkelijker wordt om ze uit te spreken.
Zingen maakt het ook gemakkelijker om met de hand te tikken, een methode die mensen kan helpen spreekritmes te behouden die anders moeilijk zijn.
Zingen stimuleert meerdere hersengebieden tegelijkertijd. Hierdoor kunnen mensen met een stoornis in een deel van de hersenen communiceren via andere delen van hun hersenen.
Stimuleert de immuunrespons
Er zijn aanwijzingen dat zingen je immuunsysteem kan stimuleren en je kan helpen ziektes te bestrijden.
Een studie uit 2004 vergeleek de effecten van zingen met de effecten van simpelweg naar muziek luisteren. In twee afzonderlijke sessies zongen of luisterden proefpersonen naar muziek.
Degenen die zongen, vertoonden hogere niveaus van immunoglobuline A, een antilichaam dat uw lichaam afscheidt om u te helpen infecties af te weren. Naar muziek luisteren (zonder mee te zingen) verminderde stresshormonen maar stimuleerde het immuunsysteem van het lichaam niet.
Ontwikkelt een gevoel van verbondenheid en verbondenheid
Als je samen met anderen zingt, voel je waarschijnlijk dezelfde soort kameraadschap en verbondenheid die spelers in sportteams ervaren.
In een studie uit 2014 waarbij 11.258 schoolkinderen betrokken waren, ontdekten onderzoekers dat kinderen in een zang- en muzikaal betrokkenheidsprogramma een sterk gevoel van gemeenschap en sociale inclusie ontwikkelden.
In een onderzoek uit 2016 waarbij 375 volwassen deelnemers betrokken waren, ontdekten onderzoekers dat mensen die samen in een groep zongen een hoger gevoel van welzijn en een betekenisvolle band rapporteerden dan mensen die solo zongen.
Een van de neurochemicaliën die vrijkomen wanneer mensen zich verbonden voelen, is oxytocine, ook wel bekend als het liefdeshormoon.
Spontane, geïmproviseerde zang zorgt ervoor dat je lichaam dit feel-good hormoon vrijgeeft, wat je kan helpen een verhoogd gevoel van verbondenheid en inclusie te geven.
Helpt bij verdriet
Zingen in een groep helpt je niet alleen bij fysieke pijn; het kan ook helpen bij de emotionele pijn die je voelt nadat je iemand van wie je houdt hebt verloren.
In een onderzoek uit 2019 onder mensen die te maken hebben met rouw, ontdekten onderzoekers dat bij degenen die in een koor zongen, de depressiesymptomen in de loop van de tijd niet erger werden en dat hun gevoel van welzijn stabiel bleef.
De koorzangers voelden zelfs een geleidelijke verbetering van hun gevoel van eigenwaarde tijdens en na de 12 weken durende studie. Degenen in de controlegroep die niet deelnamen aan de zanginterventie rapporteerden dit voordeel niet.
Onderzoekers concludeerden dat groepszang een goede optie kan zijn voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben in een tijd van verdriet.